close
UrodaZdrowie

Szałwia lekarska: właściwości lecznicze i zastosowanie

Już sama nazwa szałwii lekarskiej wskazuje na jej zastosowanie w niwelowaniu różnorodnych dolegliwości. Roślina ta wywodzi się z terenów śródziemnomorskich, jednakże z uwagi na swoje wszechstronne działanie szybko zyskała uznanie również w innych miejscach na świecie. O tym, na czym polega fenomen szałwii wspominamy poniżej.

Szałwia lekarska zaliczana jest do półkrzewów oraz roślin ozdobnych. Jej okres kwitnienia przypada na przełom wiosenno – letni. Surowcem leczniczym pozostają liście zawierające m.in. olejek eterynczny o unikalnym składzie, flawanoidy, karoten, taniny, garbniki, kwasy organiczne, witaminy z grupy B, witaminy A i C o właściwościach antyoksydacyjnych a także związki żywicowe i liczne minerały – np. żelazo, cynk, potas, wapń czy magnez. Z tak kompleksowym składem nie trudno domyślić się, że to skuteczny naturalny specyfik – oczywiście po odpowiednim przerobie.

W czasach starożytnych szałwia lekarska cieszyła się opinią rośliny leczniczej, ale również magicznej. Okładów oraz naparów z szałwii używano w przypadku zatrucia jadem węża, a w późniejszych wiekach – przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych, problemach z wątrobą oraz prawidłowym trawieniem. Szałwię doceniano także ze względu na jej znaczenie symboliczne. Współcześnie znane jest zarówno zastosowanie lecznicze, jak i kosmetyczne oraz kulinarne.

Szałwia lekarska właściwości zdrowotne wykazuje tak w formie preparatów do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Napary oraz płyny do płukania zaliczane są do najpopularniejszych produktów, niemniej warto poznać całe spektrum zastosowań szałwii.

Może ona być pomocna w:

  • dolegliwościach natury trawiennej, gdyż wspomaga wytwarzanie optymalnej ilości soków żołądkowych;
  • stanach zapalnych jamy ustnej, leczeniu aft, pleśniawek oraz infekcji dziąseł z uwagi na działanie antyseptyczne olejku eterycznego oraz tanin;
  • dermatologicznych dolegliwościach takich jak łuszczyca, trądzik, grzybica (oddziaływanie flawonoidów oraz witamin i związków mineralnych);
  • problemach natury hormonalnej u kobiet w zakresie zaburzeń miesiączkowania (regulując zbyt obfite krwawienie oraz działając rozkurczowo);
  • okresie przekwitania (dzięki zawartości fitoestrogenów łagodzi negatywne skutki klimakterium, takie jak uderzenia gorąca czy wahania nastrojów);
  • procesie hamowania laktacji, kiedy to konieczne (także wtedy, gdy pojawia się nadmiar pokarmu);
  • redukowaniu nadmiernej potliwości poprzez hamowanie rozwoju bakterii (można w tym wypadku stosować zarówno napar, jak i lecznicze kąpiele);

Pielęgnacja i kulinariaszalwia-lekarska

Pielęgnacyjne działanie szałwii lekarskiej, poza wspomnianą redukcją trądziku i wyprysków sprowadza się również do antyoksydacyjnych właściwości. Dzięki temu może ona stanowić składnik kosmetyków przeciwzmarszczkowych, również do cery z niedoskonałościami czy skłonnością do pękających naczynek. Szałwia dodawana do potraw skutecznie reguluje procesy trawienne. Ma to znaczenie zwłaszcza, jeżeli przyrządzane danie nie należy do lekkostrawnych. Pobudzanie produkcji żółci zdecydowanie redukuje ryzyko pojawienia się wzdęć czy niestrawności. Niestety regularne stosowanie szałwii może wzmagać łaknienie, co nie zawsze jest pożądane.

Przeciwwskazania

W przypadku nadmiernego spożycia naparów z szałwii może dojść do pojawienia się nudności czy wymiotów. Stąd – nie poleca się kuracji tą roślinom kobietom w ciąży, ani w okresie karmienia (o ile ilość pokarmu nie jest zbyt duża). Ostrożność powinny zachować także osoby cierpiące na choroby gastryczne, takie jak nieżyt żołądka.

Monika

The author Monika

Koty, dobre wino i podróże - niczego więcej mi w życiu nie potrzeba! Kocham czytać i poszerzać swoje horyzonty - wtedy czuję się naprawdę spełniona :)

2 komentarze

Leave a Response