close
Zdrowie

Syrop z czosnku – prosty i sprawdzony sposób na przeziębienie

Wielu infekcji wirusowych czy bakteryjnych można uniknąć dzięki stosowaniu naturalnych środków, odpowiedniej diety oraz suplementów. Mimo to sezon jesienny prawie zawsze przynosi ze sobą wzrost zachorowań na grypę, anginę oraz przeziębień. Warto wtedy sięgać nie tylko po specjalistyczne preparaty, ale też zaopatrzyć się w warzywo, którego antybakteryjne właściwości znane są już od tysięcy lat. Syrop z czosnku może być skutecznym sposobem terapii – w dodatku nie generującej efektów ubocznych.

Właściwości

Dobroczynne działanie czosnku potwierdziły liczne badania. Warzywo to szczególnie dobrze oddziałuje na układ oddechowy – zawarte w nim olejki eteryczne oraz związki siarki zapobiegają infekcjom wirusowych oraz ułatwiają ich zwalczanie. Syrop prócz ułatwienia odkrztuszania ma także działanie rozgrzewające, napotne oraz obniżające gorączkę. Udowodniono, że związki siarki to naturalny antybiotyk, równie skuteczny (rzecz jasna w niektórych przypadkach), co penicylina. Syrop z czosnku może być stosowany także podczas terapii w zakażeniach paciorkowcem, gronkowcem złocistym czy innymi atakującymi układ pokarmowy wirusami.

Jak przygotować syrop z czosnku?

Jak przygotować syrop z czosnku? Wystarczą ogólnodostępne składniki.

Pierwszy z przepisów zakłada wykorzystanie:

  • główki czosnku (oczywiście należy obrać ząbki),
  • 200 ml miodu,
  • 200 ml wody,
  • 50 ml octu jabłkowego.

Czosnek trzeba zetrzeć bądź przecisnąć przez praskę, a następnie dodać płynne składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście godzin. Po upływie tego czasu roztwór należy przecedzić. Dzięki zawartości miodu oraz octu syrop może być długo przechowywany (o ile będzie szczelnie zamknięty i nie wystawiany na działanie promieniowania UV). Recepturę można wzbogacić o tarty imbir – działający rozgrzewająco i przeciwzapalnie lub cynamon – także zwiększający właściwości antybakteryjne.

syrop-z-czosnku

Innym wariantem przepisu jest dodanie do syropu zamiast octu około 100 ml świeżego soku z cytryny. Niestety – walory smakowe lekarstwa nie przypadną większości z nas do gustu. Pamiętać należy, że im dłużej mieszanina będzie przechowywana w lodówce, tym aromat i ostrość czosnku będą silniejsze.

Jak jednak mówi stare ludowe porzekadło – „gorzki lek najlepiej leczy”.

Prócz syropu z czosnku warto w okresie podwyższonego ryzyka wystąpienia infekcji dodawać go do potraw – czy to w formie gotowanej, pieczonej czy też marynowanej.

admin

The author admin

1 Comment

Leave a Response