close
Lifestyle

Sałatka ziemniaczana z boczkiem – sprawdź, jak szybko ją przyrządzić!

Tradycyjnie pojmowane sałatki bywają przedstawiane jako koszmar dietetyka. Zważywszy, że zawierają one w większości niezdrowy i wysokokaloryczny majonez jest w tym wiele racji. Jednak – wraz z naturalnymi zmianami w przyrodzie również nasze posiłki stają się bardzie obfite i obfitujące w tłuszcze i węglowodany. Jedną z propozycji może być sałatka ziemniaczana z boczkiem. Jak ją przygotować opisujemy poniżej.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem nawiązuje do tradycyjnej kuchni niemieckiej. Przyrządza się ją stosunkowo prosto, jest sycąca, ale i dość tucząca, dlatego warto zachować ów przepis na specjalne okazje. Najlepiej smakuje podana bezpośrednio po przygotowaniu, gdy ziemniaki są jeszcze w temperaturze pokojowej. Kartoffelsalat może być dodatkiem do dań obiadowych. Jeśli zależy nam na zmniejszeniu kaloryczności można majonez w części (lub w całości) zastąpić gęstym jogurtem naturalnym (sprawdzi się tutaj jogurt grecki, gdyż ma on lekko kwaskowy posmak).

By przygotować tę potrawę potrzebujemy mało wysublimowanych składników. Tym bardziej warto skupić się na tym, by były jak najlepszej jakości. Na liście zakupów powinny się znaleźć (ilość podana na 5 porcji):

  • ziemniaki (8 sporych lub 10 mniejszych sztuk – najlepiej odmiany mączystej);
  • wędzony boczek (około 15 dkg);
  • pęczek szczypiorku lub kolendry;
  • majonez i gęsty jogurt (w proporcji 50:50 – w sumie 4 łyżki).

Pokrojony w kostkę boczek smażymy na rozgrzanej patelni, by wytopiły się skwarki. W tym czasie można zagotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Następnie je również kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek oraz przekładamy do miski. Dodajemy boczek i wymieszany z jogurtem, solą i pieprzem majonez. Do sałatki można dodać także pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, kapary czy kukurydzę z puszki – wiele zależy od tego, w jaki sposób chcemy zbalansować smaki. Dużą zaletą tego typu przepisów jest fakt, że nie istnieje jeden sposób przygotowywania sałatki ziemniaczanej.

Również w kuchni regionalnej przepisy różnią się od siebie. Jedno jednak, co jest niezmienne, to to, by podawać sałatkę raczej ciepłą lub letnią – to stanowi o jej oryginalności, gdyż inne tego typu potrawy na ogół najlepiej smakują w kilka godzin po przygotowaniu.

Monika

The author Monika

Koty, dobre wino i podróże - niczego więcej mi w życiu nie potrzeba! Kocham czytać i poszerzać swoje horyzonty - wtedy czuję się naprawdę spełniona :)

Leave a Response