close
UrodaZdrowie

Roślina miłości – lubczyk

Lubczyk jest szeroko znany przede wszystkim jako naturalny afrodyzjak pobudzający aktywność seksualną u mężczyzn. Jednakże posiada on także liczne właściwości zdrowotne. Lubczyk w formie rośliny przyprawowej jest użytkowany głównie w kuchniach śródziemnomorskich, aczkolwiek również w Polsce jest popularną przyprawą do dań kuchni tradycyjnej. Dlaczego warto dodać go do swojej diety i gdzie go znaleźć ? O tym poniżej.

Lubczyk jest wieloletnią rośliną warzywną (z rodziny selerowatych), a okres kwitnienia przypada w tym wypadku na miesiące letnie. Surowcem zielarskim pozostają korzenie, nasiona oraz liście lubczyku. Właściwości zdrowotne i kosmetyczne sprowadzają się do kilku obszarów. Lecznicze właściwości lubczyku można podsumować jako:

  • wspomaganie pracy układu trawiennego, w tym nerek;
  • moczopędność i ułatwianie odprowadzania gazów (w  takim wypadku najlepszy będzie odwar spożywany regularnie, 2 razy na dobę);
  • działanie rozkurczowe w bólach brzucha oraz dolegliwościach menstruacyjnych;
  • redukowanie stanów napięcia nerwowego, drgawek i innych objawów związanych ze stresem;
  • działanie wykrztuśne w chorobach gardła (pochodzenia wirusowego jak i bakteryjnego – tutaj sprawdzi się także połączenie ususzonej rośliny z prawoślazem bądź tymiankiem i stosowanie w formie naparu);

Wszelkie te działania wiążą się z bogatym składem rośliny. Znaleźć w niej można m.in. olejek lotny zawierający związki ftalidowe, kumaryny, żywice, cukry złożone, kwasy polifenolowe, fitosterole, skrobię, a także żywice i kwasy roślinne.

Występowanie, uprawa, wykorzystanie surowca

Lubczyk ogrodowy można spotkać na terenach południowej Europy oraz w Azji południowo – zachodniej. Ta roślina wieloletnia wymaga częstego nawodnienia, preferuje też miejsca odpowiednio nasłonecznione. Stąd, jeżeli decydujemy się na uprawę musimy dbać o odpowiedni drenaż gleby. Nasiona, które sadzimy muszę być świeże by mogło dojść do wykiełkowania. Proces ten na ogół trwa od lubczyk10 dni do miesiąca. Lubczyk ma zdolność samodzielnego rozsiewu, jednak jest podatny na mszyce.

Jako przyprawę stosuje się młode listki rośliny, zarówno świeże, jak i zasuszone oraz sproszkowane. Konieczne jest w tym wypadku umiarkowanie, ponieważ lubczyk cechuje nie tylko silny zapach, ale i smak. Najlepiej sprawdza się jako składnik dań z jagnięciny, baraniny, wieprzowiny, ziemniaków, fasoli czy soczewicy oraz tych z dodatkiem twarogu czy sera mascarpone, jak również bulionów mięsnych i warzywnych. Dodatek lubczyku pozwala stymulować pracę układu trawiennego, toteż bywa on składnikiem cukierków czy tabletek stosowanych m.in. na wzdęcia. Przy przygotowywaniu potraw z dodatkiem zioła trzeba pamiętać, by korzeń najpierw sparzyć, a liście zawsze siekać niezwykle drobno, cechuje je bowiem spora twardość. Co ciekawe, łodygi można także kandyzować, a nasiona – marynować (wtedy w smaku przypominają kapary).

Przeciwwskazania do stosowania lubczyku

Niestety nie każdy może korzystać z właściwości zdrowotnych oraz smakowych lubczyku. U osób, które są narażone na codzienne silne oddziaływanie promieniowania UV mogą pojawić się na skórze charakterystyczne zmiany i przebarwienia. Szczególnie ostrożne powinny być też kobiety w ciąży, ponieważ za sprawą lubczyku zwiększa się ryzyko poronienia.

Monika

The author Monika

Koty, dobre wino i podróże - niczego więcej mi w życiu nie potrzeba! Kocham czytać i poszerzać swoje horyzonty - wtedy czuję się naprawdę spełniona :)

Leave a Response