close
Lifestyle

Jak przyrządzić pyszne i chrupiące gofry?

Istnieją takie desery, które nieodparcie kojarzą się nam z dzieciństwem czy wakacjami. Chrupiące gofry to jeden z przysmaków, którego trudno sobie odmówić – jednakże dostępne w cukierniach czy popularnych „budkach” nadmorskich kurortów ciastka nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. By uniknąć rozczarowania warto przygotować smakołyk samodzielnie. Zwłaszcza, że podstawowy przepis można dowolnie modyfikować – jeśli akurat stosujemy dedykowaną dietę czy cierpimy na celiakię bądź inną pokarmową nietolerancję.

Chrupiące gofry święcą triumfy już od kilku wieków. Pierwotna ich wersja została pierwszy raz przygotowana w Belgii, a konkretniej w rejonach Brukseli, i to w X wieku. Recepturę bardziej zbliżoną do współczesnych gofrów wypracowano jednak dopiero w wieku XVIII. Charakteryzowała je znaczna słodycz oraz bardziej zwarta struktura, a także lekko waniliowy posmak. Belgijskie wafle nie podbiły Starego Kontynentu od razu – trzeba było poczekać do II połowy XX wieku. Od tamtej pory jednak są wizytówką wielu miejscowości wypoczynkowych, pałaszowane zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Sposobów na chrupiące gofry przygotowane w zaciszu własnej kuchni jest kilka.

Najlepsze gofry, wedle smakoszy to takie, które pozostają chrupiące na zewnątrz, lecz miękkie wewnątrz. Efekt ten można uzyskać m.in. dzięki:

  • utrzymaniu wszystkich składników w temperaturze pokojowej. Warto zatem wyjąć potrzebną ilość jajek z lodówki odpowiednio wcześniej;
  • wykorzystaniu proszku do pieczenia w proporcji 50/50 z sodą oczyszczoną;
  • dokładnemu ubiciu białek ze szczyptą (!) soli, a także odrobiną soku z cytryny;
  • umiarkowanemu wymieszaniu składników suchych i mokrych – grudki w powstałej masie nie są niepożądane, wręcz przeciwnie – to sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste;
  • połączeniu mleka z wodą lekko gazowaną – przy czym to woda powinna przeważać (przykładowo, na szklankę mleka – półtorej szklanki wody);
  • rozgrzaniu gofrownicy do optymalnej temperatury – mniejsza moc wymaga dłuższego czasu pieczenia i należy mieć to na uwadze.

Ciasto na chrupiące gofry – proporcje

Jakie proporcje składników wykorzystać, by ciasto miało właściwą konsystencję? Na 2 szklanki mąki pszennej powinny to być co najmniej 3 jajka, 1,5 szklanki wody (bądź wody i mleka we wspomnianych proporcjach), 1/3 szklanki oleju (może być słonecznikowy lub rzepakowy, odradzamy jednak sezamowy, bo ma zbyt intensywny aromat), około 50 g drobnego cukru, 1/4 łyżeczki soli, łyżeczka proszku do pieczenia lub sody. Najpierw należy wymieszać składniki suche, a następnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka trzeba utrzeć z cukrem, wodą i tłuszczem, natomiast białka ubić na sztywno.

chrupiace gofry

Zawsze dodajemy mokre składniki do suchych, po czym można delikatnie do powstałej masy przełożyć białka. Ciasto dobrze jest pozostawić na kilka minut, aby odpoczęło. W tym momencie należy rozgrzać gofrownicę. Czas pieczenia może wynosić nawet 10 minut – przy czym warto powstrzymać się od otwierania gofrownicy w trakcie procesu przygotowywania. Tak przygotowany deser można udekorować świeżymi bądź suszonymi owocami oraz bitą śmietaną lub syropem czekoladowym. W wersji wytrawnej ograniczamy ilość cukru w podstawowym przepisie, a gotowy produkt podajemy np. z hummusem i oliwkami bądź pastą z awokado.

W poniższym materiale również znajdziesz sprawdzony przepis na chrupiące gofry – smacznego!

Monika

The author Monika

Koty, dobre wino i podróże - niczego więcej mi w życiu nie potrzeba! Kocham czytać i poszerzać swoje horyzonty - wtedy czuję się naprawdę spełniona :)

Leave a Response