close
UrodaZdrowie

Miód manuka – włącz go do swojej diety!

Niektóre z produktów spożywczych wykazują imponujące właściwości zdrowotne. Tak właśnie jest w przypadku miodu manuka. Warto zapoznać się z tym egzotycznym składnikiem i włączyć go do codziennego menu. Dlaczego?

Miód manuka to produkt powstający z nektaru krzewu manuka. Rośnie ona jedynie na obszarze Nowej Zelandii oraz w nielicznych częściach południowo – wschodniej Australii. O wyjątkowych właściwościach miodu decyduje methylglyoxal – substancja osiągająca w nim wysokie stężenie. O ile „zwyczajne” miody zawierają około 10 mg tego związku organicznego w kilogramie, to miód manuka zwielokrotnia tę wartość nawet do 55 razy. Dzięki temu składnik ten znajduje zastosowanie m.in. w:

  • kuracjach wzmacniających naturalną barierę immunologiczną organizmu;
  • leczeniu infekcji bakteryjnych oraz wirusowych – zarówno w przypadku górnych dróg oddechowych, jak i przewodu pokarmowego;
  • problemach z funkcjonowaniem układu trawiennego – ponieważ reguluje naturalną bakteryjną florę jelit, działa osłonowo we wrzodach żołądka, a także pozwala załagodzić objawy towarzyszące refluksowi oraz zespołowi jelita nadwrażliwego;
  • wzdęciach, kolkach jelitowych, nawracającej zgadze, nadkwasocie;
  • leczeniu schorzeń dermatologicznych takich jak różne postacie trądziku;
  • wspomaganiu procesu gojenia się ran skórnych powstałych w wyniku urazów, odleżyn czy w przebiegu egzemy bądź półpaśca.

Antybakteryjne właściwości miodu manuka mają zatem wielowymiarowe zastosowanie i, co ważne, może być stosowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jedynym przeciwwskazaniem pozostają: alergia na produkty pochodzenia pszczelego, cukrzyca oraz wiek do 1 roku życia. Miód manuka, produkt w 100 proc. naturalny nie wykazuje działań niepożądanych.

miod manuka

Miód manuka nie stanowi leku ani suplementu diety. Nie jest zatem w stanie zastąpić specyfików zdrowotnych, aczkolwiek może stanowić dobre uzupełnienie terapii, o ile oczywiście będzie racjonalnie dawkowany.

Warto w celach profilaktycznych spożywać około 2 łyżeczek miodu na czczo, o poranku. Można go także dodawać do potraw – zarówno deserów, jak i do dressingów do sałatek. Skoro nie ma wielu przeciwwskazań, produkt jest naturalny, a jego właściwości są tak różnorodne co może być mankamentem? W tym wypadku jest to koszt zakupu. Za słoiczek dobrego jakościowo miodu trzeba zapłacić ponad 100 złotych, co dla wielu osób stanowi cenę zaporową.

Monika

The author Monika

Koty, dobre wino i podróże - niczego więcej mi w życiu nie potrzeba! Kocham czytać i poszerzać swoje horyzonty - wtedy czuję się naprawdę spełniona :)

Leave a Response