close
UrodaZdrowie

Kozieradka – właściwości zdrowotne

Kozieradka pospolita należy do tych roślin, których elementy są znane w ziołolecznictwie od tysiącleci. Starożytni szczególnie upodobali sobie jej nasiona, które stosowali w terapii licznych dolegliwości. Ponieważ dzisiaj fitoterapia po raz kolejny stała się popularną dziedziną, warto zapoznać się z właściwościami kozieradki.

Jednoroczna roślina zwana również koniczyną grecką porasta tereny, na których panuje klimat umiarkowany. W naszym kraju nazywa się kozieradkę bożą trawką. Ma ona zastosowanie lecznicze, ale także kosmetyczne, a przy tym często wykorzystuje się kozieradkę jako przyprawę. Jej smak można określić jako słodko – gorzki. Nasiona wykorzystuje się szczególnie w kuchni azjatyckiej oraz śródziemnomorskiej, dodając je do past, sałatek czy gotowanych warzyw. Nasiona kozieradki zawierają w sobie m.in. takie składniki jak: polisacharydy, aminokwasy, cholina, fosfolipidy, betaina, miedź, mangan, magnez, cynk, potas, wapń, krzem, selen, żelazo, fosfor, kwas foliowy, ryboflawina, witaminy B1, B6, A i C. Istotnym składnikiem jest również błonnik rozpuszczalny.

Wyciągi oraz napary na bazie kozieradki można stosować zewnętrznie, jak i wewnętrznie w przypadku:

  • problemów skórnych, takich jak czyraki oraz cysty, świądu, rozmaitych wysięki i trudności z regeneracją po urazie;
  • obrzęków;
  • stanów zapalnych skóry, infekcji bakteryjnych oraz wirusowych;
  • dolegliwości trawiennych – wspomaga usuwanie toksyn z dróg moczowych;
  • problemów z układem oddechowym – działa wykrztuśnie w chorobach płuc oraz przy gromadzeniu się wydzieliny w zatokach, usuwa alergeny;
  • nadciśnienia oraz ryzyka wystąpienia miażdżycy;
  • kłopotów z optymalnym poziomem laktacji;
  • zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi (z uwagi na spowalnianie tempa wchłaniania glukozy), wysokiego poziomu złego cholesterolu LDL;
  • trądziku, posiadania cery wyjątkowo wrażliwej i suchej (wtedy na ogół stanowi element maseczek pielęgnacyjnych);
  • cukrzycy – ponieważ specyficzny aminokwas zawarty w kozieradce wspiera produkcję insuliny;

Ciekawostką pozostaje wpływ kozieradki na funkcje seksualne u mężczyzn, gdyż wedle wielu osób podwyższa ona poziom testosteronu, co ma wpływ również na przyspieszanie budowy tkanki mięśniowej, a tym samym może wspomagać odchudzanie i spalanie tkanki tłuszczowej.

Kozieradka

Z kozieradki można przygotowywać nie tylko wyciągi czy odwary. Ma ona szerokie zastosowanie w kuchni jako składnik wielu przypraw, w tym – orientalnych (indyjskie garam masala czy curry), a nawet jako element urozmaicający smak pieczywa. Niestety, przy zbyt częstym spożyciu kozieradka (i herbaty ją zawierające) może powodować dość specyficzny zapach potu. Innym skutkiem ubocznym pozostaje przyspieszenie procesu laktacyjnego u kobiet. Nie ma jednak przeciwwskazań do stosowania naparu – kozieradka stanowi więc jedno z ziół „bezpiecznych”. Oczywiście kobiety ciężarne powinny decyzję o fitoterapii skonsultować z lekarzem prowadzącym (kozieradka może pobudzać skurcze macicy), podobnie osoby cierpiące na cukrzycę. Na uwagę zasługują również okłady na skórę z tego surowca – to właśnie nimi przemywa się zmiany skórne czy rany.

Monika

The author Monika

Koty, dobre wino i podróże - niczego więcej mi w życiu nie potrzeba! Kocham czytać i poszerzać swoje horyzonty - wtedy czuję się naprawdę spełniona :)

Leave a Response