close
Lifestyle

Czym jest i jak przyrządzić tamago?

Fascynacja kuchnią azjatycką nie słabnie. Przeciwnie – wciąż odkrywane są nowe smaki oraz sposoby przygotowywania dań. Dla wielu osób japońskie kulinaria kojarzą się przede wszystkim z ryżem oraz sushi (skądinąd popularnym). Tymczasem Kraj Kwitnącej Wiśni ma do zaoferowania również inne elementy, które świetnie adaptują się w europejskich kuchniach – takie jak tamago. Co to takiego i „z czym to się je”?

Tamago po japońsku znaczy „jajko”. Jest to odmiana omletu – różni się od swojego zachodniego odpowiednika znacząco. Dlaczego? Przede wszystkim tamago stanowi danie, a nie tylko dodatek do sushi. Ma oryginalny kształt, ponieważ przygotowuje się go na patelni kwadratowej. Dopiero później zwija się go w rulon. Tamago bywa dodawane do sushi, ale wiele zależy od dobranych do niego elementów. Może być zarówno formowany w wariancie wytrawnym, jak i słodkim. Ta druga wersja jest bardziej tradycyjna i częściej spotykana.

Tamago jest znane jako komponent sushi. By go przyrządzić wystarczy kilka całych jajek (z reguły 4 – 5), sos sojowy (około 15 – 20 ml), szczypta cukru i soli, a także około 100 ml bulionu (najlepszy będzie klasyczny japoński bulion dashi – dostępny w sklepach z żywnością orientalną, ale też w hipermarketach). Tamago musi mieć nie tylko kwadratowy kształt, ale też lekko wilgotną konsystencję, stąd – być może dla niektórych dziwny – dodatek bulionu. Wbrew pozorom zrobienie japońskiego omletu wcale nie jest takie proste, wymaga bowiem cierpliwości, szczególnie podczas zwijania gotowej potrawy w rulon. Cienka warstwa jajecznej masy jest smażona na maśle, i w miarę ścinania się jajka – zwijana jeszcze na patelni. Dodatkowe utrudnienie stanowi fakt, że tamago powinno być kilkuwarstwowe.

tamago

Kiedy uporamy się już z przyrządzeniem podstawowego przepisu tamago można zjeść na dwa sposoby. Jako danie indywidualne – wtedy warto dodać do masy jajecznej więcej przypraw, ale też w formie nigiri. Omlet kroi się w takim wypadku w paski i układa na przygotowanym uprzednio ryżu do sushi (najlepiej lekko kwaskowym), a następnie smaruje cienką warstwą wasabi i obwiązuje paseczkiem z nori (specjalnych alg do przygotowywania sushi).

Takie przekąski stanowią doskonałą propozycję na spotkanie z przyjaciółmi, jak i mogą być wykorzystane w bardziej wykwintnej formie na oficjalnym przyjęciu.

Monika

The author Monika

Koty, dobre wino i podróże - niczego więcej mi w życiu nie potrzeba! Kocham czytać i poszerzać swoje horyzonty - wtedy czuję się naprawdę spełniona :)

2 komentarze

Leave a Response