close
LifestyleZdrowie

Ciasto z fasoli – pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!

Coraz częściej tradycyjne wypieki są zastępowane przez innego rodzaju wariacje na temat ciast. Nie tylko osoby prowadzące kurację odchudzającą czy zmagające się z alergiami pokarmowymi chętnie sięgają po mniej kaloryczne, a na ogół równie smaczne propozycje, takie jak np. ciasto z fasoli. Poniżej kilka przydatnych informacji dotyczących przygotowania oraz cech charakterystycznych takiego „dietetycznego wynalazku”.

Zacznijmy od głównej bohaterki tego dania, czyli fasoli. Oczywiście na świecie występuje mnogość jej gatunku, jednak do wypieków wykorzystuje się głównie fasolę czerwoną typu kidney. Fasola zawiera bardzo dużo wartościowego białka roślinnego, prócz tego nasiona są bogate w witaminy z grupy B, antyoksydanty C i E, a także minerały – magnez oraz fosfor. Udowodniono, że włączenie do diety ziaren fasoli może wspomóc obniżanie poziomu cholesterolu LDL we krwi, a także korzystnie wpływać na perystaltykę jelit i zdolności metaboliczne organizmu. Oczywiście w spożywaniu fasoli czerwonej należy zachować umiar – ze względu na możliwe wzdęcia oraz ogólną ciężkostrawność produktu. Dlatego też ostrożne powinny być osoby starsze, z problemami gastrycznymi (jak np. wrzody żołądka czy dwunastnicy), kobiety w ciąży bądź w okresie laktacji.

Jednak – od czasu do czasu ciasto z fasoli może być doskonałym pomysłem, szczególnie, jeśli cenimy wypieki wilgotne, smakowo oryginalne, ale również „zdrowe” – to warto przygotować w tym celu:

  • 400 gram czerwonej fasoli kidney (może być z puszki, oczywiście przepłukana pod bieżącą wodą),
  • 25 gram ciemnego kakao,
  • jeden duży, dojrzały banan,
  • 4 jajka (całe),
  • 100 gram miodu lub 3/4 szklanki ksylitolu (może być też cukier puder),
  • opakowanie proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy (3 – 4 łyżki stołowe).
ciasto z fasoli

Zanim zaczniemy przygotowywać miksturę trzeba pamiętać o nagrzaniu piekarnika. Następnie mieszamy wszystkie składniki w kolejności – fasola, roztrzepane na puszysto z cukrem pudrem lub ksylitolem jajka, banan, kakao, proszek do pieczenia, olej i blendujemy. Tu konieczna jest cierpliwość, ponieważ mieszanka musi być pozbawiona grudek i jednolita. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 – 60 minut. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Ciasto z fasoli można zwieńczyć polewą z gorzkiej czekolady. W kąpieli wodnej mieszamy wtedy jedną 100 gram czekolady, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę kakao i 50 ml mleka.

Monika

The author Monika

Koty, dobre wino i podróże - niczego więcej mi w życiu nie potrzeba! Kocham czytać i poszerzać swoje horyzonty - wtedy czuję się naprawdę spełniona :)

Leave a Response